Siirry sisältöön
Blogit

Työhakemusmalli – Näin rakennat toimivan työhakemuksen ja CV:n

Kirjoittaja:

Emilia Ståhlhammar

Sisältöasiantuntija
Julkaistu 14.10.2021 Lukuaika: > 5 min

Millainen on hyvä työhakemus? Entä mitä CV:ssä pitäisi tuoda esiin? Selkeä työhakemusmalli ja helposti päivitettävä CV mahdollistavat vaivattoman tavan hakea töitä. Kokosimme tähän blogitekstiin Wippiin rekrytoijien kanssa selkeät ohjeet, joiden avulla kirjoitat itsellesi hyvän työhakemuksen ja CV:n!

Työpaikkojen selaaminen ja työhakemusten kirjoittaminen voi toisinaan tuntua aikaa vievältä ja työläältä prosessilta. Kun tekee kerralla itselleen selkeän työhakemusmallin ja helposti päivitettävän CV:n, töiden hakeminen on huomattavasti helpompaa. Tämän lisäksi selkeä rakenne työhakemuksessa on rekrytoijille helppolukuinen ja pystyt muokkaamaan sitä tarvittaessa useampiin eri hakemuksiin. Kokosimme alle osat, jota toimiva työhakemusmalli pitää sisällään. Voit hyödyntää mallia seuraavaa työhakemusta kirjoittaessasi.

Työhakemusmalli – Rakenna 4 kohdan toimiva kokonaisuus

Kun aloitat työhakemuksen kirjoittamisen, kannattaa ensin luoda tekstille selkeä rakenne. Se auttaa sinua pääsemään alkuun tyhjän sivun tuijottamisesta. Tässä esimerkki toimivasta rakenteesta:

  1. Esittely – kuka olet ja miksi haet tehtävää 

Kerro aloitus kappaleessa tiiviisti kuka olet, miksi haet kyseistä tehtävää kyseisestä yrityksestä. Esittele itsesi omalla tyylillä ja pyri herättämään rekrytoijan kiinnostus lukea hakemus loppuun asti.

  1. Taustasi – mitä olet tehnyt ja miten se soveltuu hakemaasi paikkaan

Seuraavaksi kirjoita 1-2 kappaletta, joissa kerrot mitä olet tehnyt aikaisemmin ja miten se tukee hakemaasi työpaikkaa. On ensisijaisen tärkeää, että kohdennat työhakemuksen haettavaan tehtävään sopivaksi. Merkitse dokumentin alkuun mitä tehtävää haet ja viittaa tekstissä haettavaan paikkaan nimellä. Näin annat kuvan, että olet kiinnostunut juuri kyseisestä työpaikasta. Lue tarkkaan työpaikkailmoitus ja siinä listatut kriteerit. Pyri tuomaan hakemuksessa esiin miten juuri sinä täyttäisit ne. Tuo esiin sinun motivaatiotekijöitä työtehtäviä kohtaan.

  1. Sinusta – ihmisenä ja kollegana

Seuraavassa kappaleessa voit kertoa millainen työntekijä sinä olet. Kerro tarkemmin siitä millainen kollega olet, millaista palautetta olet saanut ja miksi sovellut hakemaasi tiimiin tai yritykseen. Kerro millaisesta työskentelystä nautit, mitä toivot uudelta työpaikalta ja mitä lisäarvoa sinä toisit yritykseen.

  1. Tiivistelmä 

Lopetus kappaleessa voit kerrata vielä, miksi juuri sinut tulisi valita kyseiseen tehtävään. Osoita halukkuutesi päästä haastatteluun kertomaan itsestäsi lisää. Loppuun on hyvä lisätä myös lisäinformaatiota, jos työhakemuksessa on sitä pyydetty tai sinulla itselläsi on jotain lisättävää tai huomioitavaa. Muista lisätä loppuun vielä oma nimesi.

Entä millainen on hyvä CV?

Hyvä CV tukee ja kiteyttää työhakemuksen. Yleensä sanotaan, että rekrytoijan pitäisi pystyä muutamassa minuutissa saamaan CV:n perusteella sinusta hyvä käsitys työnhakijana. Selkeä ulkoasu edesauttaa myös sitä, että tekstisi on helposti luettavissa. Tärkeintä CV:n laatimisessa on kuitenkin sisältö sekä selkeys. Netistä löytyy paljon hyviä CV-pohjia, jotka voivat auttaa sinua asioiden jäsentelyssä ja visuaalisessa kokonaisuudessa. Nappaa tästä muistilista CV:n tekoon

3 kohdan Muistilista CV:n tekoon 

  1. Tuo oma persoonasi esiin

CV:n alkuun on hyvä kirjoittaa lyhyt esittelyteksti, jotta rekrytoijan on helppo muodostaa kuva sinusta. Kerro persoonallisesti muutamalla lauseella itsestäsi: kuka olet, mistä nautit ja mitä työtä haluat tehdä. 

  1. Korosta relevantteja työkokemuksia

Riippuen taustasi 2-5 aikaisempaa työkokemusta on hyvä listata niin, että uusin on listattu ylimpänä. Korosta CV:ssä aikaisempia työkokemuksia, jotka ovat hakemasi paikan kannalta relevanteimmat. Keskity kertomaan mitä taitoja opit, äläkä vain listaa tehtyjä työtehtäviä. 

  1. Näytä onnistumiset!

Me kaikki olemme onnistuneet jossain. Tuo esiin Cv:ssä konkretian ja esimerkkien avulla elämäsi pieniä ja suuria onnistumisia. Muista myös lisätä mahdollinen suosittelija tai referenssi aikaisemmalta työnantajalta, jos se on kohdallasi mahdollista. Tärkeintä on, että CV:n avulla rekrytoija saa sinusta selville kiteytetyn ja parhaimman version itsestäsi.

 

”CV:n avulla osoitat pätevyytesi, työhakemuksen avulla motivaatiosi.

On hyvä muistaa, että rekrytoijat lukevat päivittäin monia erilaisia ansioluetteloita ja työhakemuksia. Pyri siis tuomaan oma autenttinen versio itsestäsi esiin ja kaikki relevantit asiat jotka haluat että rekrytoija sinusta saa selville. Toivottavasti näillä vinkeillä saat kirjoitettua itsellesi hyvän työhakemuksen ja CV:n!

 

Wippii Workin avoimiin työpaikkoihin voit tutustua täältä.

Lue myös nämä jutut

Blogit

Epäonnistuneen rekrytoinnin todelliset kustannukset ja miten onnistua rekrytoinnissa

Blogit

Mitä rekrytointipalvelun käytössä kannattaa huomioida?

Blogit

Turvallisempi työympäristö: Menestystarinamme työturvallisuuden parantamisessa

Blogit

Vuokratyöntekijän ja henkilöstövuokrauksen hinta (2024)